Αντιμετώπιση καρκινωμάτων δέρματος


Εισαγωγή

H αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του δέρματος επιβάλλει να υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Μπορεί όμως εύκολα να διαγνωσθεί σε πρώϊμα στάδια αφού αφορά το δέρμα και επομένως είναι αναγνωρίσιμος , σε αντίθεση με άλλα είδη καρκίνου τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά, δεδομένου ότι αναπτύσσονται σε βαθύτερους ιστούς.

Όπως και οι περισσότεροι καρκίνοι, έτσι και ο καρκίνος του δέρματος όταν αντιμετωπίζεται σε πρώϊμα στάδια είναι ιάσιμος. Γι' αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε όταν υπάρχει κάποια υποψία για κακοήθεια, αλλά να προστρέχουμε έγκαιρα στον ειδικό ιατρό.

Η καλύτερη αντιμετώπιση φυσικά είναι η πρόληψη μέσω της σωστής πληροφόρησης και γνώσης.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Περιγραφή - Eίδη

O καρκίνος του δέρματος αποτελεί το 30% όλων των καρκίνων του ανθρώπου και επομένως είναι το πιο συχνό είδος καρκίνου. Τρία είναι τα κυριότερα είδη καρκινωμάτων του δέρματος:

  1. Το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC)
  2. Το Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC)
  3. Το Κακόηθες μελάνωμα (ΜΜ)

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί το 80% των μη μελανωτικών καρκινωμάτων, είναι 4 φορές πιο συχνό από το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αλλά ταυτόχρονα έχει και την καλύτερη πρόγνωση, αφού διηθεί τοπικά τους ιστούς και διεθνώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες περιπτώσεις μεταστάσεων.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι πιο επιθετικό, αναπτύσσεται πιο γρήγορα και δίνει μεταστάσεις σε ποσοστό 2-6%. Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α 800.000 άτομα προσβάλλονται από τα δυο αυτά είδη καρκίνου του δέρματος.

Το κακόηθες μελάνωμα παρ' όλο που η συχνότητά του είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα άλλα είδη, αποτελεί την πλέον επιθετική μορφή με την πιο κακή πρόγνωση.Μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος)Κακόηθες μελάνωμα
Σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία εμφανίζονται κάθε έτος 90.000 νέα περιστατικά μελανώματος με τραγική συνέπεια 15.000 θανάτους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Δερματολογική Ακαδημία κάθε μια ώρα ένα άτομο πεθαίνει από κακόηθες μελάνωμα. Τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου υπάρχει σαφής αύξηση και των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος.

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου στο δέρμα, είναι ικανή να προκαλέσει καρκίνο. Η επίδραση όμως της ηλιακής ακτινοβολίας στην παιδική ηλικία, είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια επίδραση στους ενήλικες. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.


Κακόηθες μελάνωμα

Ο ήλιος μας χαρίζει υγεία, ευεξία, ψυχική ισορροπία, αλλά όταν τον απολαμβάνουμε με μέτρο.


Καλοήθεις δερματικές βλάβες
Ευπαθείς ομάδες: Σε αυτές ανήκουν τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό μελaνώματος ή άλλου είδους καρκίνου του δέρματος, άτομα που έχουν εκτεθεί υπερβολικά στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ειδικά στην παιδική ηλικία, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά μαλλιά, γαλανά ή πράσινα μάτια, με πολλές φακίδες ή πολλαπλούς μελαχρωματικούς σπίλους (ελιές) και άτομα που έχουν εκτεθεί επαγγελματικά σε κάποιες βιομηχανικές ουσίες (πίσσα, αρσενικό, βαρέα έλαια, παραφίνη κ.α). Επίσης ενέχονται διάφορες καταστάσεις όπως ο συνεχής τραυματισμός του δέρματος, και οι μετεγκαυματικές ουλές μετά από πολλά χρόνια. Η εξαλλαγή ενός καλοήθους σπίλου (ελιάς) σε καρκίνο, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, γι' αυτό απαιτείται ιατρική εξέταση όταν σε κάποιο προϋπάρχοντα σπίλο αντιληφθούμε μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω μεταβολές: αύξηση του μεγέθους, ασυμμετρία σχήματος, αλλαγή χρώματος, ασαφή ή ανώμαλα όρια, εξέλκωση (πληγή) που δεν θεραπεύεται σε διάστημα ενός μήνα.

Διάγνωση: Η διαγνωστική προσέγγιση, γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς και επιβεβαιώνεται, ύστερα από μικροσκοπική εξέταση μετά την αφαίρεση της βλάβης (βιοψία). Η πρώϊμη χειρουργική εξαίρεση, σε υγιή όρια, εξασφαλίζει πλήρη ίαση.

Η αδρή αυτή πληροφόρηση ακόμη και ένα άτομο να βοηθήσει θα έχει πετύχει το σκοπό της